Vi råkar ha ett barn med starka känslor som snabbt kan pendla. Det är mycket skratt och glädje, men såklart också mycket skrik och gråt. Jag diskuterade problemen med att hantera känslostormar hos någon som är ett och ett halvt år med en klok kollega vid något tillfälle och denna sa till mig att fokusera på det positiva i att ha ett barn som gärna uttrycker sig och är i så bra kontakt med sina känslor. Det kändes skönt att höra. Dessutom tycker jag om att läsa om andra föräldrar och deras tankar kring eller berättelser om barn och känslor. För jag känner liksom att jag inte bara vill gå på magkänsla utan att jag vill ta tid att läsa på lite och försöka ha en genomtänkt strategi över hur vi ska hantera kommande trots eller bara allmänna situationer som kan uppstå. ( Ibland har jag tyvärr lätt för att både överanalysera och ha dåligt samvete. Funderade till exempel en del på det här med kolik och om det lämnar spår som påverkar barnet efter själva koliken.)
Om någon läser detta och har tips på bra litteratur kring just det här med barn och känslor och föräldrars roll samt uppfostringsmetoder så tar jag tacksamt emot tips.
5 kommentarer:
Jag har inte tips på någon bok, men att googla brukar ju kunna vara till stor tröst för många, för mig med. Kolla t.ex här:http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=48&Barns-utveckling-1-3-ar.
Läs inte för mycket i forum bara! Det gjorde jag när mina tvillingar var mindre och till sist blev jag småtokig - inte bra. Tror nog att din dotter är ett helt vanligt barn för sin ålder, men jag antar att du också tänker det och mest ville vara proaktiv inför den där härliga tiden trotsåldern. Hehe! Lycka till med forskandet!
Jag vill tipsa dig om Jesper Juul! Hans tankar stämmer iallafall väl överens med min syn på barn, familjer och föräldrar. Vill inte skriva mer utan låta dig bilda din egen uppfattning, men snälla, testa Juul :)
Hej och tack för en mysig blogg. Brukar vara inne här då och då. Ser att någon tipsat dig om Jesper Juul och jag håller verkligen med. Du skriver att du tycker om att känna igen dig i andras historier och kanske tröstas av det. Då kan jag också rekommendera 'Trotsboken`av Kristina Hofsten. Man får både tänka och skratta igenkännande. Inte lika "tungt" som Jesper Juul om du förstår vad jag menar. Ha det bra!
Det finns även en amerikansk författare som har många bra teorier om hur man hanterar det man kan kalla för explosiva barn. En del riktar sig till äldre barn och med mer specifika svårigheter att hantera sina känslor, men jag tycker att det är viktigt att läsa endå för att bilda sin uppfattning och formulera sina ställningstagande välgrundat. Fick mig att tänka mycket. Författaren heter Ross.W.Greene.
http://www.amazon.com/Explosive-Child-Understanding-Frustrated-Chronically/dp/0061906190 /Kristin
Tack så mycket för era kommentarer! Ska genast kolla upp Trotsboken och den amerikanske författaren. Jesper Juul har jag faktiskt redan beställt och ser fram emot att läsa. Tack tack!
Skicka en kommentar