En blogg om livet som förälder

lördag 27 april 2013

Early birds

Vi inledde helgen med en tidig morgon och lite hosta samt ont i halsen. Stella hostar och jag har ont i halsen. Efter att ha badat, ätit frukost och sett på tre avsnitt av Benny (Stella älskar sin Benny-dvd, baserad på Barbro Lindgren böckerna om den lilla grisen) börjar vi fundera på vad vi ska göra nu.Kanske gå ut och leka, cykla eller gå till parken? Stella har så livlig fantasi nu och det är härligt att se hur den tar sig uttryck framförallt i olika rollekar. Nyss hällde hon vatten i glas och sa för sig själv att det är så gott med cola - skål. Vi brukar ofta leka att vi är olika djur, som ödlor, katter, ekorrar eller fladdermöss. Det är så kul att se hur hon själv kommer på och genomför sin imitation av ett visst djur.

Badbyxor och Benny på morgonen.

fredag 26 april 2013

Dagen


 Den blå cykeln och dockan fick följa med ut på cykeltur.
 Efter sista lektionen idag hittade jag ett litet meddelande på whiteboarden:

onsdag 24 april 2013

En blå cykel


Igår fick Stella en blå cykel. En liten trehjuling med flak att lasta små kompisar, som kaninen och vovven på. Eftersom det regnade ute och jag inte var så kry så fick hon använda den inne istället. Succe. Men istället för att trampa på pedalerna (tror inte riktigt hon har koll ännu) så vill hon gå med cykeln vilket får mig att fundera på om vi skulle ha köpt en riktig cykel utan pedaler nu, som många verkar ha. Det här med cyklandet medför långa procedurer. Första ska hon välja ut kläder, en bra outfit att cykla i. Den kan bestå av för små galonbyxor, vårjacka, brorsans mössa och hjälm, för små skor på fel fot osv. Sedan ska medpassagerarna väljas ut. Slutligen bestäms cykelturens mål eller resväg; till vårdcentralen (oftast), till Leos lekland (ibland) eller kanske till förskolan, brorsans rum eller mormor och morfar. Hoppas att denna lek kan utvecklas till bra ensamlek i minst 30 min. Gärna på helgerna på morgonen.

tisdag 23 april 2013

Några vårdagar i april


Tillbringade fredag till söndag i Tallinn. Kom hem sent på söndag-kväll. Saknade min sovande Stella så mycket att jag ville väcka henne. På måndag morgon bestämde hon sig att sova extra länge så till sist väckte jag henne, ivrig som en barnunge på julafton. Pussade på henne, pratade och kramades i en knapp ynklig halvtimme innan jag måste åka till jobbet. Kom dit trött och osugen på att jobba. Fick höra att en av mina två kollegor var sjuka och att ingen vikarie fanns att tillgå. Lovade att lösa det. Drack en stor kopp kaffe och försökte komma på lösningar. Vi fick förmiddagen att funka. Till lunch gick den andra av mina två kollegor hem, också sjuk. Ensam kvar, lika trött, med pulserande huvudvärk, väldigt ont i ryggen, värk i hela kroppen potentiell feber och en tilltagande oro över eventuella bakterier jag kunnat smittas med på flyget, samlade jag ihop de tre klassernas elever till en film. Huttrade i jacka och halsduk medan de såg film. När filmen var slut skickade jag hem dem, släpade mig till bussen och drack en dubbel espresso som hann kicka in lagom till hämtning på förskolan. Mådde bättre. Njöt av att hänga med Stella. Hon verkar större, pratar mer, ser annorlunda ut och har utvecklats massor på 3 dagar - det kan väl inte vara möjligt? Somnade tidigt på kvällen. Vaknade tidigt på morgonen. Samma huvudvärk, ont i kroppen, riktigt ont i ryggen och huvudvärk. Hällde i mig en dubbel espresso och planerade samt genomförde lektioner med lite mer innehåll och genomgångar än film. Släpade mig ut från klassrummet för att hämta något uppiggande. Mötte kollegor som hotade att skicka hem mig pga mitt ynkliga yttre. Gick med på det för att ändra mig på två minuter. Åt lite. Tog på mig halsduken och jackan igen, fixade eftermiddagens lektioner och drog direkt efter. Piggnade till på bussen, kanske koffeinet eller alvedon som kickade in. Åkte hem. Hade möte. Hängde med Stella. Pluggade, eller försökte tills jag insåg att det inte gick. Hade ont i ryggen. Bestämde mig för att inte jobba imorgon utan vila. Så fort jag bestämde det kändes det lite bättre. Ligger nu i soffan där jag har pluggat sedan Stella somnade kring kl 20. Nu ska jag kolla på House of cards och dricka te och samtidigt ha en varm vetekudde på ryggen. Sedan ska den här ynkliga tanten sova. Så här var det alltså några dagar i april 2013 när du, Stella, var 2 år och 4 månader.