En blogg om livet som förälder

lördag 9 juli 2011

Nutid!

Såhär ser jag ut idag, inte så liten och ynklig längre!
När man är liten och så ynklig att man inte orkar äta tillräckligt får man ha sond. När man är tuff och envis som den här babyn så sliter man ut den!
Ett av våra olika rum på sjukhuset.
Äntligen hemma! Trött men lycklig mamma, trött och ganska gul baby.

Att bo på sjukhus är som att bo i ett vakuum utanför det riktiga livet. Sjukhuskorridorer, monotona maskiner som brummar, larmknappar, handsprit och inneskor. Amningsrum där man får köa på natten för att pumpa ut sin mjölk. Föräldrarum där man har sin lilla låda i kylskåpet.
Den 4 februari blev vi äntligen utskrivna efter några permissioner och några uppskjutna utskrivningslöften. Det tog mig flera veckor att bli van vid att bo hemma igen. Fortfarande kan jag undra över sådant som hände under sjukhustiden. Vad hände med mamman som först förlorade ett barn och sedan fick ett för tidigt fött barn med en ny livrädd pappa? Hur gick det för den lilla babyn som fick akutopereras med världens minsta skalpell? Hur länge fick den coola trendiga mamman som alltid försökte se glad ut när hennes övriga barn hälsade på stanna? Och vår favoritsköterskas barnbarn som hade så ont i magen, hur gick det för dem? Jag tänker på alla kloka och starka människor vi fick möta där. De föräldrar som tålmodigt matade sina små mirakel med en liten spruta i en sond vecka efter vecka. Sen tänker jag att man inte har något val. Man gör det man måste göra, så enkelt är det. Men den där känslan av att inte kunna göra något, att bara vänta, den vill jag aldrig mer känna.

Gulsot och immunisering

I nästan en månad bodde vi på sjukhus. Barnintensiven låter så allvarligt och hemskt. Det är det också, men vi hade tur som inte hade en bebis med hjärtfel eller något riktigt allvarligt. Immunisering går över och kommer inte tillbaka. Det gäller bara att ha tålamod och vänta ut den, låta kroppen sköta det själv. Det där med tålamod är inte lätt när man precis fått barn och vill kramas och pussas med sitt mirakel hela tiden. Amma och gulla en halvtimme gick bra, men sedan skulle bebisen ligga i sin solbädd för att bli frisk. Och då får man stå där och vänta i tre timmar till nästa amning... Hjärtat värker då.

Det nya livet börjar - en liten stjärna föds!

Den 7 januari 2011 föddes du, en liten stjärna, och vårt nya liv började. Du kom till världen ganska odramatiskt, även om varje förlossning såklart är dramatisk och helt fantastisk. Men du fixade att ta dig ut på bara några timmar utan att förstöra din mammas ovana kropp. Sedan låg du där och allt kändes så självklart. Livet tog en helt ny riktning. Att få en liten bebis innebär att så otroligt mycket händer varje dag och på en vecka kan flera förändringar skett. Den här bloggen hjälper mig att komma ihåg sådant jag annars kanske skulle glömt om tio år. Men vi börjar från början...