En blogg om livet som förälder

fredag 5 april 2013

Samtal

Det känns återigen som en sån där intensiv utvecklingsperiod språkmässigt just nu. Stella har börjat prata mycket tydligare och det underlättar både för oss och andra. Man slipper tolka hela tiden. Det har även kommit många nya ord och hon upprepar allt hon får höra. Vi har såklart upptäckt farorna med det när vi sagt lite fulare ord och genast fått höra dem från Stella i en högre och gällare version.

Här är några minnesanteckningar från samtal jag vill minnas och gärna vill att Stella ska kunna läsa när hon är stor.

En morgon när jag skulle ge Stella yoghurt och flingor ville hon hälla ut flingorna från paketet själv. Jag var stressad och blev irriterad när flingorna åkte lite överallt, på golvet och bordet. Vräkte ur mig något onödigt med mindre glatt tonfall varpå Stella sa: "Å nej mamma, inte bli ledsen. Ingen fara. Jag fixar. Jag kan sopa bort." Jag började nästan gråta då.

När Stella ska sova på dagen kan det ibland vara mycket tjafs en lång stund, antagligen för att hon börjar bli större och kanske snart inte behöver sova så mycket mer på dagen. Häromdagen la jag henne, sa sov gott och gick ut. Jag satt i köket vid datorn för att plugga när jag helt plötsligt såg något flyga från Stellas säng och sedan hörde hennes förmanande gälla och upprörda lilla röst. "Inte bita och putta lilla Lo. Pandan får aj aj. Inte bra. Ingen fara lilla pandan". Jag skyndade mig in och hann se stackars dockan lilla Lo ligga utkastad från sängen, medan Stella låg med sin panda tryckt tätt intill i sängen. När Stella såg att jag tittade på dockan sa hon. "Å nej lilla Lo kom tillbaka. Ingen fara. Jag blev rädd."

På morgonen när Stellas pappa ska till jobbet är hon väldigt noga med att alla ska krama varandra innan han går. Idag tyckte hon att det var fel att hon fick krama pappa 2 gånger medan jag bara gav honom en snabb kram och sedan gick för att fixa med frukosten. Hon stegade in i köket och förklarade att jag skulle ta på mig skorna för att gå och krama pappa. Sedan förklarade hon att pappa var i bilen och sa att jag skulle skynda mig och tillade "Inte bra mamma, inte bra."

Oj oj vad jag älskar dig Stella!

Påsken

Vi hade en lugn påskhelg hemma eftersom Stella varit förkyld med hemsk hosta i flera dagar. Vi har haft några middagsgäster, varit ute i vårsolen och haft det mysigt. Det var både skönt och välbehövligt med några dagars riktig ledighet. Utöver att jag jobbar så pluggar jag 50% nu också, vilket innebär att jag för det mesta har mycket att göra. Men under påskhelgen tog jag 3 dagars paus - förutom att jag läste lite kurslitteratur. Skönt att ladda batterierna!

Här är en bild från när vi strosade runt på stan och kollade påskkycklingar och annat spännande. Stella var överlycklig över att få ha sina nya vårskor.


Glad påsk!

Vi tog påsklov. Är strax tillbaka!