En blogg om livet som förälder

torsdag 7 juni 2012

Mjölk!

Idag har vi varit på sjukhuset och gjort mjölprovokation. Det innebär att vi gett Stella större och större mängder mjölk med 30 minuters mellanrum några gånger. Det funkade bra och hon reagerade inte alls så nu ska vi testa större och större mängder mjölkprotein hemma varje dag för att förhoppningsvis, om allt går väl, kunna införa en vanlig kost till hösten. Tänk vad skönt det vore om hon kan äta och dricka vanlig mjölk! Inte minst om vi reser bort. Hoppas, hoppas! För övrigt är det ju inte en hit att hänga med en livlig 17 månaders med orimliga mängder energi under flera timmar i ett väntrum innehållandes ett fia-spel, en babyleksak, en gunghäst och väldigt många broschyrer. Vi har jagat, vi har hysjat, vi har tröstat och förmanat, vi har sjungit och vi har tittat förhoppningsfullt på klockan. Och så har vi plockat en väldig mängd broschyrer.

tisdag 5 juni 2012

Din första riktiga sommar

Världen blev helt plötsligt en ny. Grön, luftig, ljus och välkomnande. Dofterna var annorlunda, färgerna likaså. Vi promenerade omkring i allt detta nya. Din lilla hand i min. Fåniga springsteg tillsammans. Kluckande skratt. Du plockade upp stenar och gav dem till mig så försiktigt att jag förstod att de var hemliga skatter, guldklimpar bara för oss. Jag plockade upp en blomma, gav den till dig. Lukta! Detta är din sommar, din värld. Allt detta är ditt. Låt mig dela det med dig. Det finns inget bättre eller större. Det här är livet. Nu händer det.



måndag 4 juni 2012

Dr Jekyll and Mr Hyde

Det finns 2 Stella. Stella som är hemma sitter vid bordet och äter i max tjugo minuter, sedan ställer hon sig och svajar lite på stolen innan man lyfter ner henne. Medan hon sitter vid matbordet kan hon skrika lite, banka med sin mugg i bordet, vända tallriken uppochned över huvudet, kladda mat i håret och lite överallt. Idag kom jag för tidigt till förskolan och väntade medan barnen åt mellis. Då fick jag se den andra Stella. Stella på förskolan kan tydligen sitta ned i tio minuter och VÄNTA på maten och sedan sitta vid bordet ytterligare tjugo minuter, medan hon i lugn och ro äter civiliserat och med vän och näpen min tittar medan pedagogen häller upp lite mjölk i hennes obankade mugg. Dags att vara lite strängare med bordskicket hemma alltså.

söndag 3 juni 2012

Vad man kan göra med en söndagmorgon

Vaknade vid halv sju, pigga och utvilade, både jag och Stella. Smög upp för att låta Stellas pappa få sovmorgon. Stella tog ett bad. Jag brukar fråga henne "vill du bada?" och då skiner hon som en sol och säger "bada" med franskt uttal och trippar fram med sina söta små ben mot badkaret. Sedan åt vi frukost och läste lite i en ny favoritbok om Gruffalon. Strax före 8 började det obligatoriska "gunga?!" som snabbt brukar intensifieras i kombination med små pekfingrar som pekar mot fönstret. Så vi gick till lekparken. Stella gungade i en halvtimme medan jag försökte vara en bra förälder och inte fokusera på att det duggregnade, blåste och att de enda personer vi mötte verkade vara på väg hem för att sova efter en kul kväll/natt. Sedan förklarade jag för Stella att vi inte ska riskera att bli sjuka lagom till nioåringens skolavslutning och drog med henne för att handla lite frukt och bär istället. När vi kom hem kokade vi kaffe, såg på nyhetsmorgon och myste med den nyvakna pappan. Det var den söndagmorgonen. Helt okej.