En blogg om livet som förälder

söndag 22 april 2012

Att skola in sitt barn på förskola

Att skola in sitt barn på förskola skrev jag i rubriken och det öppnar genast för en fråga. Är det föräldrarna som skolar in barnet eller pedagogerna?

Det finns många olika inskolningsmetoder och i vissa fall verkar det variera geografiskt mellan vilka som är populärast. Det kan också skilja om man bor i storstad eller på mindre ort. En metod som är vanlig just nu är den som kallas tredagarsmetoden. Namnet behöver inte betyda att inskolningen tar just tre dagar. Tanken är att föräldern ska vara med barnet under hela dagar på förskolan för att barnet då lättare ska bli trygg i förskolemiljön i och med att anknytningspersonen är med. Detta i jämförelse med andra metoder då föräldern går iväg efter några timmar och sedan är borta längre och längre stunder (då en tanke kan vara att barnet inte ska vänja sig vid att ha föräldern med eftersom föräldern ändå inte ska vara med sedan). Självklart varierar inskolningar från barn till barn, mellan förskolor och till viss del mellan olika pedagoger.

Där jag arbetar kommer barnet tillsammans med föräldrarna eller en förälder och hälsar på första dagen i 1-1,5 timmar. Nästa dag är barnet och föräldern på förskolan från kl.9-14 ungefär (beroende på vilan). Föräldern äter lunch och söver sitt barn om barnet ska sova. Den tredje dagen fortsätter med samma tid. Denna dag brukar jag som pedagog försöka skicka iväg föräldern lagom till lunchen och be denne komma tillbaka under vilan, för att kunna ta emot sitt nyvakna barn. Det är inte alltid det går att skicka iväg föräldern tredje dagen, men under de inskolningar jag har haft har det fungerat. Fjärde dagen utgår från hur barnets tider kommer att vara. Om barnet kommer att vara på förskolan typ kl.8-16 så kommer barnet till frukost (dvs kl.8) fjärde dagen och stannar över mellanmålet den femte dagen, så att barnet fått vara med under de situationerna men inte haft för långa dagar under vad som hos oss blir inskolningsveckan. Som förälder tycker jag att man ska räkna med att inskolningen tar minst 1 vecka, kanske 2. Som förälder känner man såklart sitt barn bäst och kanske har på känn att det kommer att ta flera veckor, och det beror ju också på vilken metod förskolan använder och hur man som förälder vill göra. Bäst är såklart att ringa och fråga och att se till att man inte måste arbeta direkt. Inskolningar kan ibland gå jättebra och barnet skrattar och har kul i ungefär 2 veckor utan att fundera över var föräldrarna är för att sedan drabbas av bakslag och bli väldigt ledsen. De flesta barn blir också sjuka i samband med att inskolningen avslutats, eller inom första månaden på förskolan. När man då kommer tillbaka efter att ha varit hemma i någon vecka så kan det såklart kännas jobbigt igen och som att man får ominskola.

På Stellas förskola gjorde de på ungefär samma sätt gällande dagar och tider. Stella tycker inte om att säga hejdå till oss och är väldigt ledsen vid avskeden. Ibland går det över direkt och ibland tar det några minuter men det är aldrig jobbigt särskilt länge. Så upplever jag det själv som pedagog med de barn som inte gillar avsked - ofta går det över ganska snabbt när föräldrarna inte längre syns. Vi upplever att det går lättare att lämna Stella om vi tar tid på oss och hinner vara inne och prata en stund. Därför försöker vi se till att ha lite tid på morgonen. När vi hämtar henne på eftermiddagen är hon nästan alltid glad och har haft roligt. Hon blir väldigt glad när man kommer men vill ibland inte gå från gården, utan vill stanna kvar och leka på förskolan. Det känns såklart jättekul.

Jag hade tänkt skriva ett kort inlägg men tiden drog iväg och nu har jag annat att hinna innan Stella vaknar från sin middagslur. Så om något verkar konstigt formulerat eller oavslutat är det bara att fråga mig så svarar jag el förklarar hur jag menar.

2 kommentarer:

Ida sa...

Vad menas med heldag? Betyder det att barnet ska ha samma tider under inskolningen som hen ska ha sedan? Alltså 7.30 till 16.30 tex? Känns ju konstigt som förälder att sitta där hela dagen om man inte ska vara aktiv heller utan bara sitta på en stol... Menar inte att låta oengagerad, tycker såklart det är kul att se vad man gör på dagis på dagarna. men känns som att jag kommer känna mig ivägen el som att jag ska "hjälpa till"...

Sara sa...

Hej Ida! Heldag under inskolning kan vara ungefär 9-14 och behöver inte vara 8 timmar eller den tid barnet sedan ska vara på förskolan. Det viktiga under en inskolning är att barnet kan äta och sova och får vara med under frukost och mellis om dagarna sedan kommer att innebära frukost och mellis. Jag tror att det är viktigt att inte ha för långa dagar under en inskolning, då barnet ändå ska uppleva så mycket under så kort tid och det är intensivt. Jag kan ju bara svara för mig själv och jag tycker att det är jättekul och bra att föräldrar är delaktiga under inskolningen och får se verksamheten. Det tror jag de flesta pedagoger gör! Naturligtvis ska du inte hjälpa till med vårt arbete och du ska ju vara där, så det är klart att du inte är ivägen. Det är jätteviktigt att du är där och du kommer förhoppningsvis att känna vitsen av det sedan och uppskatta att se ditt barn socialisera med andra! Kram och lycka till!

Skicka en kommentar